Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
EN

SPISAK ODABRANIH UMJETNIKA/ CA:

Na bazi kvaliteta i izvodljivosti rada, prilagođenosti resursima i kontekstu Ars Kozare, odabrali smo sledeće umjetnike/ce za 8. Ars Kozaru:

 1. Dajana Durić i Jelena Batelić (Rijeka / Labin, Hrvatska)
 2. Đurđica Bjelošević (Banja Luka, B&H)
 3. Fredone Fone i Joana Quiroga (Vitória / Serra, Brazil)
 4. Giacomo Regallo (Carnate, Italija)
 5. Nikolina Butorac (Zagreb, Hrvatska)
 6. Udruženje Polimorf (Beograd, Srbija)
 7. Udruženje likovnih stvaralaca Rizba (Trebinje, B&H)
 8. Sandy Ding (Peking, Kina)
 9. Sunčica Pasuljević Kandić (Lukićevo, Srbija)

ČESTITAMO!

Svim ostalim umjetnicima/cama se zahvaljujemo na interesu i vremenu i ohrabrujemo vas da pratite dalji rad Ars Kozare i aplicirate u 2016.

Ars Kozara tim i žiri:

Nemanja Čađo, Andrej Bereta, Srđan Tunić

24.07.2015 Prijedor (BiH), Mexico City (MX)

 

Download:

Konkurs

Aplikacioni formular

8. ArsKozara (2015)

Ars Kozara je i Laboratorija umjetnosti u prirodi i AIR program (Artists in residence). Održava se u Nacionalnom parku "Kozara" od 2007. godine, u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Koncipirana je kao jedinstvena "open air galerija" na Balkanu i šire, sa radovima izloženim duž staze na lokalitetu Glavuša. Ova manifestacija je inicirana i predvođena od strane Likovnog udruženja „Tač.ka“ iz Prijedora.

Razlozi za odsustvo Bosne i Hercegovine, ili preciznije nepostojanje paviljona na 56. Venecijanskom bijenalu pokreće pitanja kao što su: da li je to simbolički i vidljivi rezultat disfunkcionalnog i prevelikog tereta koji je ispunjen političko-istorijskim posljedicama države kao što je Bosna i Hercegovina? Takođe, to je tačka u kojoj ćemo se možda opet zapitati o konceptu 19. vijeka tako ogromne međunarodne izložbe, vođen s jedne strane nacionalnim ponosom svake zemlje, i kroz izbor imenovanja/postavljanja kustos (a). Ko je izabran, šta je predstavljeno, šta možemo vidjeti, kakvu vrstu izbora - šta/koliko predstavlja svijet umjetnosti danas i globalno koje dijelove, i zašto na takav način?

Planiramo reagovati I promišljati o odsustvu paviljona Bosne i Hercegovine na 56. Venecijanskom bijenalu ali na planini Kozari. Još uvijek ne znamo kako će izgledati, ali to će biti naš kreativni odgovor na navedena pitanja, i mnoga do kojih ćemo doći tokom dvosedmičnog programa, dok naši odabrani umjetnici razmišljaju, razgovaraju, slikovito razmjenjuju i razvijaju ideje, u potrazi za vizuelnom ko-kreacijom.

Ars Kozara je inspirisana i smještena u koncept "umjetnost u prirodi". Razvojem radova od prirodnih materijala, umjetnici odustaju od apsolutne kontrole nad svojim kreativnim procesom, dopuštajući prirodi da preuzme dalje izglede i sudbine radova. Materijal za radove se pruža/dobija na licu mjesta i od Nacionalnog parka „Kozara“.

Ars Kozara ne donosi nikakva ograničenja u pogledu umjetničke discipline ili medija. Stoga, savremene, multimedijalne, vizuelne, eko-orijentisane ili nove medijske prakse su dobrodošle. Međutim, prednost će imati radovi koji prate konceptualnu osnovu "umjetnosti u prirodi" (bilo instalacije, video umjetnost, relaciona umjetnost, performans, kritička istraživanja, između ostalog).

Planina Kozara ima specifično naslijeđe iz Drugog svjetskog rata ("Kozaračka ofanziva") i bogatu ekologiju, u pratnji parka prirode i složene kulturne baštine (Muzej "Mrakovica" i spomenik Dušana Džamonje). Umjetnici su dobrodošli da istraže ovaj kontekst i predlože radove koji se odnose na njih, međutim, to nije obavezno.

Mi smo u potrazi za: Umjetnicima i umjetničkim profesionalacima (starosti do 40 godina) koji su spremni za stvaranje i ko-kreiranje od biorazgradivog materijala, inspirirani sa konceptom "umjetnost u prirodi" ili konceptom iskorištavanja okoline Kozare (i baštine) kao osnove za njihov rad.

Laboratorija umjetnosti / AIR ponuda: Proizvodnja, smještaj, hrana (tri obroka dnevno) i osvježenje, lokalni prijevoz prema programu aktivnosti, tehnička i logistička podrška, promocija, dokumentacija.

Od umjetnika nam je potrebno: Da razviju jedan novi individualni umjetnički rad, ali i zajednički, site-specific rad - alternativni paviljon Bosne i Hercegovine na planini Kozari. Svi radovi moraju biti završeni u toku laboratorije umjetnosti i postaće dio “open air galerije” na lokalitetu Glavuša na planini Kozari, zajedno sa drugim realizovanim radovima prethodnih godina.

     
 

7. ArsKozara (2014)

 
 

Ars Kozara 2014 (23 - 31. avgust) iznjedrila je, pored individualnih radova učesnika, i dva zajednička rada: instalaciju "Samonikla umjetnost" i mural "Jam session". Takođe, održali smo prezentaciju i diskusiju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske 18. septembra 2014. godine. Program je obuhvatio prezentacije o Ars Kozari kao jedinstvenoj umjetničkoj laboratoriji u prirodi na Balkanu, o presjeku umjetničke produkcije nastale tokom njenih dosadašnjih sedam izdanja, evoluciji koncepta, mjestu umjetničkih radova u prirodnom okruženju i njihovom uzajamnom djelovanju. Organizovali smo i javno vođenje kroz Ars Kozaru za studente Nezavisnog univerziteta Banja Luka, odsjek slikarstvo (1. novembar 2014. godina). Andrej Bereta, kustos 7. Ars Kozare, održao je prezentaciju na Vilnius univerzitetu u Letoniji (Vilnius university, Kaunas faculty of humanities and university of Latvia), o projektu Ars Kozara, udruženju „Tač.ka“ i svojim obavezama koje je imao kao kustos. U sedmo izdanje laboratorija je bila aktivno uključena I Charlotte Whelan, geografkinja iz Londona (University College London), koja se bavi istraživanjem o savremenim umetničkim praksama, njihovom kontekstu I političnostima u BiH, sa posebnim fokusom na rad grupe Tač.ka I produkciju Ars Kozare. Učesnici Ars Kozare 2014 i njihovi radovi su: Aleksa Gajić - Smile, Goran Čupić - Pukotina, Miodrag Jović i Davor Paponja - Djeca Kozare, Aleksandra Kukoljac - Razrazumljavanje, Bojan Matović Fligler i Melita Matović Fligler - You are part of the nature, Irena Mirković - I (rimski broj jedan), Bojana Radenović - Nebo u zemlji, Vladimir Sekulić - Welcome, Ivana Živković i Tanja Marić - Skrnavljenje i Danka Terzić i Suzana Vulović - Život i smrt čoveka i drveta.

 
 

 
 

"Samonikla umjetnost"

 
   
 

 
 

Mural "Jam Session"

 
   
 

 
     
 

Rezultati konkursa

 
 

Žiri za selekciju učesnika-ca sedmog izdanja land art / art in nature laboratorija "ArsKozara", u sastavu Irfan Hošić, Igor Bošnjak i Mladen Bundalo, jednoglasno se odlučio za sledeće autore-ice:

 1. Goran Čupić
 2. Aleksa Gajić
 3. Miodrag Jović
 4. Aleksandra Kukoljac
 5. Bojan Matović Fligler
 6. Melita Matović Fligler
 7. Irena Mirković
 8. Davor Paponja
 9. Bojana Radenović
 10. Vladimir Sekulić
 11. Danka Terzić
 12. Suzana Vulović
 13. Berina Verlašević

Vrijeme održavanja ovogodišnje ArsKozare je 23.-31. avgust, na lokalitetima "Mrakovica" i "Glavuša", a u okviru nacionalog parka "Kozara".
Laboratorij je otvorenog karaktera, te su svi jako dobrodošli da nam se pridruže u praćenju realizacije selektovanih umjetničkih projekata, razgovorima, diskusijama i prezentacijama.

 
 

Download:

Konkurs

Aplikacioni formular

 
 
     
 

6. ArsKozara (2013)

 
 

Na međunarodnom konkursu Ars Kozare 2013 pristiglo je 35 projekata, od 38 autora iz sljedećih zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke i Francuske. Stručni žiri laboratorije izabrao je sljedeće projekte za ovogodišnje učešće: Goran Čupić - Kretanje; Tamara Đorđević, Bojana Tamindžija i Dušan Marinković – Kozaračka sekcija; Miodrag Jović - X'mas Tree; Sanja Tomašević - Everywhere and Nowhere; Vladimir Bjeličić - Mirko i Slavko - ilegalne emocije; Danijela Cvjetan – Nomad art i Miloš Vučićević - Pacov. Širi program donijela je Ars Kozara 2013 i to ne samo u smislu diskusija i teorijskog aspekta, nego i uspješnom realizacijom prva dva projekta većih gabarita: „Lavirint’’ i mural „Kozaračko kolo’’. U ovom kontekstu svakako treba spomenuti grupu učesnika/ca okupljenu pod nazivom „Kozaračka sekcija’’ i kustoski dvojac sa projektom „Kustosiranje/About and around curating“ iz Beograda, Andrej Bereta i Srđan Tunić.

 
 

 
 

Mural "Kozaračko kolo"

 
   
 

 
 

"Lavirint"

 
   
 

 
     
 

Rezultati konkursa

 
 

Na međunarodnom konkursu 6. Art in Nature Laboratory ArsKozara (2013) je pristiglo 35 projekata, od 38 autora iz sljedećih zemalja:
Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke i Francuske.
Žiri u sastavu: Miodrag Manojlović (predsjednik žirija), Mladen Miljanović i Dajan Špirić odlučio je da izabere sljedeće projekte za ovogodišnje učešće:

 1. Kretanje, Goran Čupić
 2. Wildlife Concert, Kristina Drašković Bočkov, Sergej Bočkov
 3. Kozaračka sekcija, Tamara Đorđević, Bojana Tamindžija, Dušan Marinković
 4. X'mas Tree, Miodrag Jović
 5. Everywhere and Nowhere, Sanja Tomašević
 6. Mirko i Slavko - ilegalne emocije, Vladimir Bjeličić
 7. Nomad Art, Danijela Cvjetan
 8. Pacov, Miloš Vučićević

Download:

Izvještaj žirija

 
     
 

Download:

Konkurs

Aplikacioni formular

 
     
 

5. ArsKozara (2012)

 
 

Laboratorij umjetnosti u prirodi Ars Kozara 2012 održana je u periodu od 17. do 26. avgusta na lokalitetu Glavuša i drugim lokacijama unutar Nacionalnog parka Kozara. Na petom izdanju Ars Kozare osim organizatora okupili su se i učesnici/e iz Bosne i Hercegovine i Srbije: Marko Crnobrnja - Exit, Resource; Đorđe Stanojevi - Tragovi su moji ali ne i snijeg; Bojana Tamindžija - Grob, Kozarski vjesnik; Vladimir Klepić - Politički pejsaž; Nina Komel - Nesvrstanost, Rebus; Ninoslav Kovačević - Uslovna sloboda, Ideološki otisak, Kamen temeljac; Goran Čupić - Košnica; Davor Paponja - Priroda ima zube, Porodica stabala, Ljubavnici; Igor Sovilj - 3 diptiha „pronađi uljeza“; Nemanja Čađo - Sklonište za buduća pokoljenja; Mladen Bundalo i Dajan Špirić - Skulpture, instalacije i radovi su pod video nadozorom. Kustos projekta bila je Amalija Stojsavljević, istoričarka umetnosti iz Pančeva, Srbija. Ars Kozara 2012 prati osnovnu ideju pokreta i osim klasičnih instalacija i skulptura proširuje polje svog interesovanja i na eksperimente šireg interdisciplinarnog polja koje obuhvata i umjetnost koncepta, video umjetnost, relacionu umjetnost, fotografiju, kritičke tekstove, eksperimentalnu poeziju, istraživački rad i slično.

 
 

 

 

 
 

Ars Kozara - umetničko iskušavanje ništavila

            Umetnosti je mesto u društvu i njegovim produktima, kao duhovna nadgradnja i autonomni idejni element, ona iz njega proizilazi i ona je njegova refleksija ili ogledalo. Kao antropološki moment čovekove ekscentričnosti umetnost ne postoji izvan ljudskih zajednica ili društva. Kultura se povesno-bivstvujući smešta kao antipod ili opozit poretku prirode, koja postoji nezavisno od čoveka, i nju čovek zatiče. Dakle, čovek je nije stvorio i ne poznaje je u njenom totalitetu, i bavi se tek fenomenima prirode, operiše izgrađenim pojmovima veza u prirodi i putem eksperimenata otkriva segmente pojavnog u prirodi. S druge, umetničke strane, pitanje je zašto uopšte postoji želja za umetničkom intervencijom u prirodi ako se zna da to neće doprineti razumevanju „esencije“ prirode a ni „esencije“ umetnosti? Sa jedne strane umetnost na taj način proširuje svoje polje, medije i tehnike, dok sa druge strane dovodi u pitanje relevantnost i smisao takvih aktivnosti. Takoreći, da li priroda ima nedostatke ili umetnik pronalazi nesavršenosti da bi ih uklonio ili pokazao?
Umetnik se poistovećuje sa tvorcem i priroda je onda „apsolutna realnost“, gde je parče prirode istrgnuto iz celokupnosti i ono se analizira ili se u njemu umetnički interveniše. U zavisnosti od uklopljenosti tog malog parčeta u celokupnost trebalo bi da se sagleda da li je intervencija zadovoljila merila estetike, odnosno koncepta ili očekivanja uskog kruga posmatrača iz sveta umetnosti, odnosno onih kojima je poruka upućena. Delo je pre izraz težnje umetnika, nego potreba prirode da sama sebe koriguje. Priroda je kao i platno ili neobrađen skulptorski materijal, neutralna u odnosu na umetničke zahteve, što „savremenu umetnost“  vraća u tradicionalne okvire umetnik-demijurg, neobrađeni materijal-kreacija. Priroda je pasivna jer umetnik dejstvuje na nju i time što je menja prilagođava je sebi (da li je prilagođava?, ili se samo još više otuđuje u svetu koji ga prevladava?), čime dolazi do antropoizacije prirode - od tog trenutka čovek isto kao i priroda  prestaje da bude telos, sam/a sebi cilj.
Ako je priroda čista forma onda prisustvo umetnika upućuje na zaključak da je sam umetnik najaktivniji princip,  jer je on kao „umetnik-stvoritelj“ najveći stepen postojanja i najveći stepen saznanja (no šta je zapravo ideja u njemu ili njoj?). Estetizacija savršenog? Priroda se (možda) doživljava kao nesavršena jer je opažamo putem od prirode datih pet čula, dok su sva druga viđenja proteze. Priroda je amorfna a onda se umetničkom intervencijom personalizuje čime je umetnik pokazuje kao nesavršenu, nedorađenu. (Zapravo je ovo čitav prikaz koliko je čovek otuđen u vlastitom svetu – kulturi, i onda svoje neuspele intervencije u društvenim praksama projektuje u napušteni prostor prirode kao mestu manjeg otpora i mesta negovora). Intervencijom on prevodi parče (prostor u kome radi) iz pojma apstrakcije u personalizovan prostor (prostor koji je opet napušten bitnim smislom dejstvujućeg, aktualizacije ontičkog u smislu ontološkog). Parcijalizacijom jedinstva prirode, deljenjem i predstavljanjem prirode kao objekta kome se mora pomoći da bi se estetizovao ili konceptualizovao, umetnik menja prirodu (istovremeno, unoseći joj deo svoje ništavnosti – besmislenosti bića) dodajući joj ili oduzimajući delove iz te iste prirode. Aranžman je to što govori, menjanjem i premeštanjem stvaraju se nove prirode (nove prirode otuđenoga rada).
Krajnja konsekvenca je institucionalizovanje reciklirane i prilagođene prirode od strane umetnosti ili umetnika i uvlačenje u njihove mehanizme i strukture prezentacije i govora. Dakle prirodu možemo da posmatramo u institucijama umetnosti, interpretiranu umetničkim zahtevima i društvenim vrednosnim sistemima – ako oni postoje ili stvarno vrede.

Amalija Stojsavljević i Vladan Anćufejev

 
 

Download: Flayer; Logo; Gif animacija; Poziv za medije

 
     
 

4. ArsKozara (2011)

 
 

Od Ars Kozare 2011 učesnici/e počinju da se zanimaju i za druge medije (performans, video, fotografija, diskusija) a sve u svrhu dubljeg ispitivanja prostora iz perspektiva koje se ne projektuju isključivo kroz prirodne materijale i formalistički pristup. Sve se to može posmatrati kao upotpunjavanje i proširivanje sadržaja umjetničkog laboratorija Ars Kozara. Ova godina je bila godina propitivanja snage i volje organizatora te su samo realizovana tri rada čiji su autori Nemanja Čađo - rad bez naslova, Dragan Inđić - Mile i Ljilja i prvi audio-video dokument Mladena Bundala i Lucie Bundalo – Tragovi diskursa svakodnevnice, kroz fragmente ritualnih objekata.

 
 

 
 
 
 
 
     
 

3. ArsKozara (2009)

 
 

Ars Kozara 2009, treća laboratorija umjetnosti u prirodi, održana je od 20. do 30. jula u okviru čijeg programa je organizovano predstavljanje Art in nature projekta “Opera Bosco” iz Italije, prezentacija dokumentarnog filma „Krug sjećanja“ autora Andrea Rossinia, predavanje „Taiji yoga - relaxation wellness and art therapy“ Željka Aničića, predstavljanje projekta „Sjećanje“ Simone Malavolti i prezentacija dokumentarnog filma „Prijedor - Sjećanja“ autora Mladena Bundala, Dajana Špirića i Miodraga Nikolića, te predstavljanje Art in nature projekta „Slama“ iz Hrvatske. Umjetnici/e iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Italije i Francuske žive i rade zajedno deset dana, započinjući jednu solidarnu i slobodnu komunikaciju kako među sobom, tako I sa prirodom Kozare. Radovi i umjetnici: Anne Demijttenaere - rad bez naslova, Igor Bošnjak - Grobnica za Borisa Davidoviča, Lana Čmajčanin i Nela Hasanbegović - Utočište, Nela Hasanbegović - Iscjeljenje, Milijana Grabovica i Nemanja Čađo - rad bez naziva, Nemanja Čađo - Kozarčani, Nikola Faller i Boris Sekulić - Luster, Vanja Perović - Električna stolica, Clement Postec, Lea Colin, Arnaud Ledoux i Pauline Delwaulle - Topografske linije.

 
 

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
   

download:

Konkurs

Flajer

Katalog "Ars Kozara08 & 09"

 
 
 

2. ArsKozara (2008)

 
 

Ars Kozara 2008 održana je u periodu od 20.09. do 01.10.2008. godine. Pored laboratorije umjetnosti smještene na lokalitetu Glavuša, program druge Ars Kozare obilježile su i prezentacija u Muzeju „Mrakovica“ na Kozari “namaTRE.ba” festivala videoradova iz Trebinja koju je pripremio Igor Bošnjak i diskusija “Umetnost iza brave” u pripremi Milivoja Kostića. Izabrani učesnici su realizovali sledeće radove: Aleksandra Acić - Zvono, Gorana Bosnić - Stolice, Jelena Predragović – Oko, Vagina, Ljubica Tankosić – Grane, Suncokreti, Milivoje Kostić - Zastave, Nina Dakić - Stih iz pjesme Dragana Kolundžije, Sonja Rapajić - Kolo, Vesna Zarev i Zoran Vranešević - Protok.

 
 

 

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 

1. ArsKozara (2007)

Ars Kozara, laboratorij umjetnosti u prirodi, održava se na prostoru Nacionalnog parka “Kozara” od 2007. godine. Umjetnički laboratorij Ars Kozara, zamišljen je kao ’’galerija na otvorenom’’, čije eksponate posmatrači mogu da vide najvećim djelom duž staze na lokalitetu Glavuša. Manifestacija je pokrenuta od strane Likovnog udruženja “Tač.ka” iz Prijedora koje okuplja umjetnike/ce iz prijedorske i banjalučke regije. Ars Kozara 2007. godine započinje svoj put kao prva eksperimentalna laboratorija umjetnosti u prirodi sa ciljem da oplemeni ambijent planine Kozare. Uloga organizatora i učesnika bila je da ispitaju osobenosti prostora na kojem bi se laboratorija održavala. U sedam dana rada učesnici i organizatori su shvatili da ambijent ipak žudi za naglašavanjem i zaštitom posebnosti, a ne za oplemenjivanjem. Stvarajući djela od prirodnih materijala, umjetnici se odriču prava da završe stvaralački proces i prepuštaju ga prirodi koja po svojim mjerilima odlučuje o daljoj sudbini i izgledu djela. Prvi umjetnici koji su realizovali svoje radove na Glavuši su: Boris Eremić - Tragovi, Dajan Špirić – amBROZija, Svoji na svome, Dragan Inđić - Obruč, Igor Sovilj - Kompozicija II, Jelena Preradović - Ogrlica, Jovana Marjanović - Buđenje, Kolo, Piramida, Milica Tošić - Pandorina kutija, Milijana Grabovica - Kuća, Mladen Bundalo – Geometrija, Vraćanje korijenima, Radomir Knežević - Kapija, Sanja Kovačić - Klatno, Nas tri i TV, Tihomir Ilijašević - Lukovi i strijele.

 

 

Umjetnost i priroda

Najjednostavniji odgovor na pitanje o cilju i smislu land art laboratorija na Kozari bio je da on nastoji oplemeniti njen prirodni ambijent i učiniti ga posebnim. Prvi land art laboratorij na Kozari zamišljen je kao eksperimentalni i to ne bez razloga. Organizatori i učesnici su imali prije svega ulogu da ispitaju osobenosti teritorija na kojem bi se laboratorij imao održavati narednih godina. Pored niza materijalnih artefakata nastalih u sedam dana rada učesnici i organizatori dobili su kao rezultat i jedno novo iskustvo popraćeno s nekoliko bitnih saznanja koja su uticala na redefiniciju pocetne fraze o cilju i smislu.
Kozara naime nema nikakve potrebe za oplemenjivanjem i to prije svega zahvaljujuci njenom biodiverzitetu i njenoj slavnoj prošlosti. Ono za čim ovaj ambijent vapi je potreba za naglašavanjem i zaštitom tih posebnosti. Džamonjin spomenik neće moći jos dugo da konkuriše horizontalnoj monumentalnosti deponije formirane u njegovoj blizini a za potomke imena zapisanih na zidovima memorijalnog centra stratiste je već odavno sinonim za izletište ni u čijem vlasništvu. Načina da se plemenitost Kozare zaštiti je mnogo. Najekstremniji, a možda i ne tako loš, ako se saberu sve posljedice, bio bi zabrana ulaska u zonu nacionalnog parka. Zamisao organizatora land art laboratorija takodje je na svoj nacin ekstremna no na duge staze odrzivija metoda. Stvarajuci djela od prirodnih materijala i u prirodnom ambijentu Kozare umjetnici podsticu posjetioce na bolju i jasniju percepciju prirodnog okruzenja. Oni se odricu prava da zavrse stvaralački proces, prepustaju ga prirodi koja po svojim mjerilima odlucuje o daljoj sudbini i izgledu djela. Dakle, prostor i materijali kojima se umjetnici laboratorija na Kozari služe tek prividno su fizički. Bacena plasticna kesa u fizičkom ambijentu Kozare ukazuje prije svega na plastični nered u mentalnom pejzažu njenih posjetilaca te stvarno polje djelovanja umjetnika u prirodi jeste upravo takav jedan mentalni pejzaž. Mehaničkom uklanjanju nepravilnosti u takvom ambijentu nema mjesta. Polje djelovanja je u svojoj biti duhovno te i metode moraju biti upravo takve. Umjetničko djelo svojim kompozicionim rješenjem, veličinom ili nekom drugom osobinom pažnju posjetilaca usmjerava na sam prirodni ambijent koji djelo okružuje. Izbor materijala i njihova konačna sudbina takodje salju jasnu, ponekad podsvjesnu poruku, o prirodi kao nečemu čega smo dio i sa čime živimo u simbiozi.
Projekat land art laboratorija Ars Kozara 2007 nije nastao odjednom. On je posljedica i nastavak gotovo decenijske decentralizovane saradnje Autonomne Provincije Trentino i Prijedora. Ta saradnja ovaj put je putem umjetnosti ukljucila u projekat udruženje Arte Sella iz Borga Valsugana, Udruženje Projekt Prijedor kao kofinansijera aktivnosti, te Nacionalni Park Kozara i Ministarstvo Prosvjete i Kulture RS kao generalnog pokrovitelja.
I u budućnosti, postizanje osnovnog cilja i zamisli laboratorija neminovno ce uključivati više različitih faktora u svoju realizaciju. Ulaganje u bilo koju oblast ljudskog djelovanja ne podrazumijeva samo ulaganje materijalnih već i duhovnih sredstava za ostvarenje nekog zajedničkog cilja. Bez toga finansijski ulog postaće ništa drugo nego kulturni holesterol koji će i ovaj projekat učiniti jednom od mnogih gojaznih manifestacija naše kulturne scene.
U cijeloj ovoj priči o prostorima jedan je posebno bitno naznačiti. To je prostor koji se daje mladim ljudima i njihovim idejama a koji je zasada više nego skučen. Zato se nadam da ce ovaj projekat svojim primjerom pozitivno uticati na sve one koji odlučuju o njegovim dimenzijama.

Igor Sovilj, oktobar 2007. godine

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player